shutterstock_50574925

Compostează!

Tu știi ce este compostul?

 

Compostul este ceea ce rămâne după descompunerea deșeurilor biodegradabile (resturi de legume, fructe, coji de 03ouă, zaț de cafea, etc) și a deșeurilor vegetale (ramuri uscate, frunze, iarbă, resturi de flori, etc).

Este o substanță închisă la culoare, sfărâmicioasă, de consistența pamântului. În natură, compostul reprezintă ceea ce se întamplă atunci când frunzele se adună unele peste altele (formând litiera) și încep să se descompună.

Reprezintă un îngrășământ excelent pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din gradină. Prin reîntoarcerea nutrientilor în sol, compostul reduce necesarul de fertilizatori chimici scumpi.

 

Din ce se poate face compost:

Materiale acceptate, verzi, bogate în azot:

• pâine (fără unt, ulei)shutterstock_201913546 [Converted]
• boabe de cafea, hârtie de fitru de cafea
• coji de ouă
• frunze aciculate ale plantelor verzi
• flori, coji/ resturi de legume
• iarbă
• plante de casă
• frunze
• coji de alune (exceptând nucile)
• pliculete de ceai/ frunze
• buruieni (înaintea formării semințelor)

Materiale acceptate, brune – bogate în carbon:

• păr
• scame
• bălegar
• grămezi de frunze uscate
• paste
• orez
• rumeguş (lemn netratat)
• hârtie ruptă
• ziare, cutii de cereale,
• hârtie de împachetat
• paie, fân
• aşchii de lemn

Materiale care NU sunt acceptate pentru realizarea compostului:

• oase                                                                                                                                  • untură
• cărbune                                                                                                                            • nămol
• tăieturi de iarbă tratată chimic                                                                                      • carne
• cenuşă de cărbune                                                                                                        • metal
• materie contaminată                                                                                                      • deşeuri de la animalele de casă
• produse lactate                                                                                                               • plastic
• prosoape/ scutece                                                                                                          • produse sanitare
• plante bolnave sau infectate de insecte                                                                     • coji de nucă
• grăsimi                                                                                                                              • buruieni cu seminţe mature
• alimente grase /uleioase (brânza, unt)                                                                       • cenuşă de lemn
• resturi de pește
• sticlă

01

“Prima condiţie pentru a realiza compost este să dispunem de o grădina. În cazul în care grădina dumneavoastră realizează multe deşeuri organice precum plante ofilite, tăieturi de copaci şi arbuşti, este preferabil să se facă compost cu ajutorul unui recipient cu găuri de aerisire, numit recipient pentru compost.
• Un compost are nevoie de contact cu solul pentru a fi liber acţiunii viermilor
• Un compost are nevoie de aer
• Un compost nu trebuie niciodată să devină uscat

composter

AERISIREA COMPOSTULUI

• Foloseşte o cutie specială că să faci compost. Aşa intră aer peste tot. Consiliul Județean Constanța, prin intermediul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” vine în ajutorul dumneavoastră și vă oferă containere speciale pentru realizarea compostului!
• Amestecă, jumătate-jumătate, resturi din bucătărie cu cele din grădină.
• O dată pe săptămână amestecă în container, de sus în jos, cu o săpăligă sau cu un băţ de lemn, pentru afânare.

CĂLDURĂ

Nici prea multă, nici prea puţină. Asta e regula. Cel mai bine e să aşezi containerul de compost, sub un copac, într-un colţ al grădinii sau livezii. Astfel, vara copacul fereşte compostul de soare puternic, iar iarna lasă soarele să îl încălzească.
Amestecul fermentează. Asta înseamnă că îi creşte temperatura. E semn bun. Înseamnă că amestecul „funcţionează”!
Poţi să verifici din când în când temperatura cu un termometru de grădină.
Între 30° şi 70°C e temperatura perfectă. Dacă e mai mare sau mai mică sau dacă miroase tare, amestecă în interiorul compostului!

APA NECESARĂ

02

Amestecul trebuie să fie mereu umed, dar nu înnecat în apă. Ca un burete stors. Dacă e prea uscat, mai pune apă.
Asigură-te că apa de ploaie se poate scurge din container.
La ce e bun compostul?
• E bun ca îngrăşământ natural, pentru grădina casei
• E bun ca pământ pentru florile din casă şi răsadurile din ghiveci
• E bun pentru pământul din curte, pe care îl face roditor
• E bun că se face gratis, din ce ai prin gospodărie de aruncat
• E bun pentru că datorită lui ai o grădină frumoasă, o curte înverzită.



 

Refolosește |05/10/2015